Vanlige spørsmål – økonomi

[ivcs]
Type: article
Parent page: Vanlige spørsmål
[/ivcs]

Økonomi er kanskje ikke det aller morsomste temaet, men en sunn økonomi er selvfølgelig en forutsetning for all forretningsdrift. Hvis du driver en nettbutikk bare som en hobby, må du likevel sette deg inn i reglene som gjelder for skatt, moms og så videre.

Spørsmål om mva når du selger på nett

I utgangspunktet fungerer mva på nett akkurat som i den virkelige verden. Det vil si at det ikke er noen forskjell mellom å selge varer fysisk og på nettet. Likevel åpner salg på nett for nye problemstillinger, som for eksempel hvordan mva på salg til utlandet håndteres.

Salg til utlandet er mva-pliktig, men med en såkalt nullsats. Det betyr egentlig at det ikke beregnes mva. Likevel er det svært viktig at alt gjøres riktig slik at du ikke får utfordringer med regnskap og mva i etterkant. Det er lurt å benytte seg av funksjoner som allerede er på plass for dette i nettbankløsningen eller regnskapssystemet. Da er du sikker på at det blir riktig.

Velge hvilke betalingsalternativer kundene skal få

Det er mange som lurer på hvilke betalingsalternativer som egentlig «må» være på plass i en nettbutikk.

For de aller fleste kundene vil en form for kortbetaling være nok. Det er nesten ingen som ikke har minst ett Visa-kort i dag, og mange er vant med å betale med kort på nett. Likevel kommer du kanskje borti noen kunder som ikke ønsker å benytte kortet på nett, og da kan det være lurt med en fakturaløsning.

I tillegg finnes det nye løsninger som Vipps-betaling. En stor fordel med det, er at kundene ikke trenger å lete frem kortet og taste lange tallrekker. Det gjør det mer sannsynlig at kunden fullfører kjøpet.

Andre betalingsformer som PayPal eller postoppkrav kan det være noen få som etterspør, men de er ikke like viktige.