Uno Regler

Uno vekker konkurranseinnstinkt!

Det populære kortspillet er utviklet av amerikaneren Merle Robbins, men etter at det ble kjøpt opp av det amerikanske Leketøysmerket Mattel har det blitt kjent verden over. Det byr på uforutsigbarhet, spenning, latter og kanskje litt irritasjon. I denne artikkelen går vi gjennom reglene for uno og ser også på noen gode tips for spillet!

2000-tallets store hit

Du har helt sikkert hørt om Uno, og høyst sannsynelig vært med på det en eller annen gang. På 2000-tallet var dette spillet absolutt alles favoritt. Til dagen i dag er det fortsatt ekstremt populært og en klassikser i kortspill samlingen til enhver spille entusiast.

I denne artikkelen skal vi fortelle alt om Uno regler, verdien av de forskjellige kortene og forklare hvordan man avgjør hvem som er spillets vinner. Mange finner opp personlige Uno regler, men her skal vi gjennomgå Merle Robins originale Uno regler.

Fakta om Uno

Uno betyr èn på spansk og italiensk. Spillet ble utviklet i 1971 og kjøpt av leketøysmerket Mattel i 1992. Siden har Uno tilhørt dette merket. Til tross for at spillet er over 50 år gammelt er det fortsatt relevant og regnes som en klassiker.

Uno kan minne veldig om vri-åtter, men i motsetning til dette har Uno regler og spesialkort som gjør spillet enda mer spennende. Disse skal vi gå nå gå gjennom.

Uno regler

Spillet er egnet for minst to spillere.

Man starter med å dele ut syv kort til hver av spillerne. Disse skal holdes hemmelig for de andre, så pass på at du ikke blir avslørt ved at noen ser kortene dine. Det er om å gjøre og kvitte seg med kortene man har på hånden ved å ha et likt kort som det øverste i bunken på bordet. Kortet som må matches legges med forsiden opp mens resten av kortene legges med forsiden ned i en egen bunke.

Etter tur skal spillerne legge et av sine kort ned på kortet som ligger på bordet med forsiden opp. Kun kort av samme tall, samme farge eller spesialkort kan legges på. Ved å legge på et kort i en farge, men med samme tall, vrir man. Dermed blir dette den nye fargen som gjelder.

Om et spesialkort har farge kan det kun legges over kort av samme farge. For ekstempel kan ikke et rødt spesialkort legges på et gult eller grønt kort. Dersom en spiller ikke kan matche kortet på bordet kan “skift farge” eller “skift hånd” kortene være alternativer. Om spilleren ikke har noen av disse kortene på hånden må vedkommende trekke tre kort fra bunken. Er det heller ingen av disse som passer må spilleren si “pass”.

Ser du at spilleren etter deg kommer til å si pass kan du forte deg å “tømme bunken”. Det betyr at du kan ta opp til ti kort og har lov til å avslutte med ett du kan vri med.

Spesialkort

Hvert av spesialkortene har egne regler for bruk. Her er de forskjellige variantene:

 • Trekk to: Neste spiller må trekke to straffekort og får ikke legge ned noen kort
 • Hopp over: Neste spiller må stå over en runde, ikke lov å legge ned eller trekke
 • Snu: Ny retning på spillet. Den som la ned før deg skal nå legge ned etter deg
 • Skift farge\Vrikort: Med dette kortet kan du skifte til en annen farge som varer helt til noen vrir til en ny. Kortet kan kun benyttes når det er din tur.
 • Skrift farge og bytt hånd: Også med dette kortet kan du vri til en ny farge, men her har du i tillegg muligheten til å bytte alle dine kort med en annen spiller. Det er lurt å velge den med færrest kort på hånden.
 • Skift farge og trekk fire: Dette er nesten som et vanlig vrikort, bare at spilleren etter må dra opp fire kort fra bunken og mister rettigheten til sin tur.

Ingen av spesialkortene kan benyttes som ditt siste kort. Det ville vært brudd på Robbins klassiske Uno regler.

Hvordan avgjøre vinner

Om en spiller klarer å kvitte seg med alle kortene betyr det at kortspillet er over. Når man sitter med sitt siste kort på hånden må man si “Uno”. Det siste kortet kan ikke være et vrikort, isåfall må vedkommende trekke tre straffekort. Den som klarer å kvitte seg med kortene sine først er vinneren av denne runden. De andre må telle opp poengene resten av kortenes verdi bærer. Her kan man også implimentere sine egne Uno regler.

Kortenes verdi

 • Alle kort fra 0-9 er verdt det tallet tilsier
 • “Stoppkort” er verdt 20 poeng
 • “Trekk to kort” er verdt 20 poeng
 • “Vendekort er verdt 20 poeng
 • “Vri kort” er verdt 50 poeng
 • “Vri og trekk fire-kort er verdt 50 poeng
 • “Vri og bytte hånd-kort” er verdt 50 poeng

Det er flere måter å spille med poengene på som også er en del av Robbins originale Uno regler. F.eks kan vinnerene få alle rundens poenger og konkurrere med hverandre etter flere runder, eller alle kan få minuspoeng og den med minst poeng til slutt taper.

Mye er tilfeldig når det kommer til hvem som vinner dette spillet, men for å øke oddsen din er det viktig å følge med og tenke fort. Flere tips for å øke vinnersjansene dine kan du finne på oddstips.

Uno er et spill som passer like bra for voksne som for barn. Man kan spille det på familiekvelder, barnebursdager, eller bare med en venn for å fort oppnå topp stemning. Det at man kan finne opp egne Uno regler gjør at spillet kan bli personlig og mer spesielt for deltakerne.

Det er også mulig å spille mot en datamaskin på nett, men da er det kun klassiske Uno regler som gjelder. Nå er det også laget flere kule varianter av Uno som Spin og Juno. De kan være verdt å teste ut om du, som millioner av andre, er betatt av dette kortspillet.